10000 leerlingen bouwen hun eigen kunst-robot!

Met het WeGoSTEM-project laten Dwengo vzw en SheGoesICT in oktober 2020 10000 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar hun talent voor wetenschap en techniek ontdekken. We dagen hen uit om een creatieve kunst-robot te bouwen en te programmeren die zelfstandig kan tekenen. In deze didactische workshop komen heel wat STEM-vaardigheden aan bod van techniek tot computationeel denken. WeGoSTEM is mogelijk dankzij meer dan 690 gepassioneerde IT-professionals uit het bedrijfsleven die tijdens de EU Code Week de leerkrachten bijstaan in de klas!

Maatschappelijke impact

Groot bereik

Vorig jaar bereikten we 7100 leerlingen in 167 Belgische scholen met de hulp van 469 vrijwilligers. Met WeGoSTEM Griekenland bereikten we ook nog eens 1900 kinderen. Dit jaar mikken we nog hoger! en zullen in België alleen meer dan 10000 kinderen een robot kunnen bouwen! Zo blijven we de grootste STEM-actie van België!

Inclusieve aanpak

Dwengo vzw en SheGoesICT gaan resoluut voor een inclusieve aanpak. Daarom maken we voor WeGoSTEM zelf expliciet een selectie van de scholen waar we een workshop geven. Scholen met veel kinderen uit kansengroepen en scholen op het platteland krijgen voorrang. Vorig jaar hadden 29% van onze kinderen die deelnamen aan WeGoSTEM een bijzondere sociaal-economische status (SES), terwijl dat gemiddelde in België slechts 20% is.

Meisjes en jongens

We trekken met WeGoSTEM ook ten strijde tegen de genderkloof die er helaas nog steeds is, zeker in STEM-beroepen. Door doelbewust naar lagere scholen te trekken, bereiken we exact evenveel meisjes als jongens. Ook ons team van vrijwilligers is min of meer in evenwicht: 45% van onze vrijwilligers zijn vrouwen. Naar elke school sturen we een team van 3 vrijwilligers met minstens 1 man en minstens 1 vrouw.

Doe jij ook mee?

We zoeken ongeveer 690 vrijwilligers die vooral enthousiast zijn en goesting hebben om een workshop te geven. Specifieke diploma’s zijn niet nodig, een affiniteit met IT of techniek volstaat. Na een korte opleiding kan iedereen een WeGoSTEM-workshop geven. Het enige wat je nodig hebt zijn passie en enthousiasme. Hou je van wetenschap en techniek? Wil je leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar inspireren? Dan ben jij de vrouw of man die we zoeken!

Heb jij zin om tussen 5 en 22 oktober 2020, één dag lang, jongeren warm te maken voor wetenschap en techniek? Registreer je dan nu en geef samen met twee andere vrijwilligers een WeGoSTEM-workshop in een school in jouw buurt.

Via onze registratiewebsite kan je jezelf opgeven om een workshop te geven in jouw buurt (we werken met regio's op basis van jouw postcode) en een datum naar keuze in oktober 2020. Vanaf september gaan we dan scholen contacteren voor elke workshop waarvoor we 3 vrijwilligers hebben.

Op de registratiewebsite vind je ook alle data van de korte opleidingssessies in september. Die organiseren we over het hele land, zodat er altijd een is in jouw provincie.

Scholen

In september 2020 starten de inschrijvingen voor scholen. WeGoSTEM schrijft daarvoor de scholen aan in alle regio's waar we voldoende vrijwilligers hebben. Wij geven de voorkeur aan scholen met veel kinderen uit kansengroepen. Bent u zelf leerkracht of directeur van een lagere school, dan hoeft u dus in principe niets te doen. Wil u toch graag aangeven dat u geïnteresseerd bent, dan kan dat via dit formulier. Vragen? Mail ons op scholen@wegostem.be.

Een steentje bijdragen?

WeGoSTEM is een initiatief voor en door vrijwilligers zonder subsidies. We zoeken financiële steun om dit jaar 10000 kinderen te kunnen bereiken. We zoeken ook bedrijven en organisaties die onze oproep voor vrijwilligers willen verspreiden bij hun leden, hun werknemers of binnen hun netwerk. Wil u ons steunen, neem dan zeker contact op met Peter Bertels via peter@dwengo.org.

Wil je contact opnemen?

WeGoSTEM is een initiatief van Dwengo vzw en SheGoesICT. Je kan ons contacteren op info@wegostem.be. Pers kan contact opnemen met Muriel Gilbert via 0475 412 413.

Adres: Dwengo VZW, Avenue Marcel Thiry 194 boite 4.1, 1200 Brussels, Belgium, BTW: BE 0811.397.278

Partners

Dwengo vzw en SheGoesICT danken alle vrijwilligers en onderstaande partners voor hun steun.